Wandelcoach Irene

Natuurlijk Buiten

ERVARINGEN

Anderen zijn je voorgegaan in de omgeving van Bolsward en Stavanger. Lees hun ervaringen en raak geïnspireerd wat wandelcoaching ook voor jou kan opleveren. 


 

Afgelopen half jaar (oktober 2023 t/m maart 2024) heb ik een opdracht gedaan voor het Leerhuis van Gemeente Sûdwest Fryslân. Zij streven naar duurzame ontwikkeling van medewerkers, waar ik mijn steentje aan heb bijgedragen door wandelingen met als thema “wandelende aandacht”.

Enkele recencies:
• Wat een heerlijke wandeling met Irene. Dat zo dichtbij het kantoor zulke mooie wandelpaadjes zijn, waar je even heerlijk tot rust kan komen. Waarom loop ik altijd een rondje stad, als dichtbij zo’n mooi park is…? Alleen daar al ga ik verandering in brengen.
We liepen in de regen, maar zelfs dat was fijn (goede kleding, dus dat deerde niet). Door Irene’s vragen werd mijn aandacht naar dingen getrokken om me heen en naar gedachten waar ik anders niet bij stil zou staan, wat mooie inzichten gaf. Het was gezellig, verrassend en een fijn uur met elkaar; ik ging daarna verfrist aan de slag. Een leuke mogelijkheid van het Leerhuis, waar ik zeker nog eens gebruik van ga maken.

Een uurtje met wandelcoach Irene op stap, geen flauw idee wat ik kon verwachten; maar wat een verrassing. Geen zweverig gebeuren; Irene laat je op een heel natuurlijke manier je eigen zintuigen gebruiken. Zien, horen, voelen. Geen druk dat je iets moet zeggen, het was een ontspannen uurtje en ik kwam terug op het werk met een grote glimlach op mijn gezicht. Ook wat wandeltips meegekregen en daar maak ik nu tijdens mijn wandelingen dankbaar gebruik van. Ik ga haar nog een keer boeken.


Fokje, Friesland: "Omdat ik niet lekker in mijn vel zat, heb ik contact opgenomen met Wandelcoach Irene. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb, een luisterend oor en rust kunnen vinden in mezelf dmv natuur en wandelen en de oefeningen. Een aantal stappen  heb ik gemaakt en  daardoor ben ik mij weer beter gaan voelen. En ook vooral de positieve feedback doet me goed. Ik vond het mooi dat het buiten was en dat je dan aan het bewegen bent en kunt praten tegelijk (2 vliegen in 1 klap). Ik ben erachter gekomen wat mij energie geeft en wat mij energie kost. Ik ben dichter bij mezelf gekomen. Mijn dank Irene, voor de mooie inzichten". Groet Fokje (mei 2023).


Man, Sneek: "Via mijn werkgever ben ik in contact gekomen met Wandelcoach Irene. Ik wist eerst eigenlijk niet zo goed of dit wel bij mij zou passen. Ik was daarom eerst ook een beetje onzeker. Maar, Irene is een echte coach. Ze weet de juiste vragen te stellen en ook de lijn in het verhaal goed vast te houden waarbij toch voldoende ruimte is om af en toe een stapje opzij te doen. Door samen te lopen en af en toe stil te staan bij dingen die ik heb meegemaakt en die te koppelen aan wat ik zie, voel, hoor of ervaar in de omgeving waar ik wandel, kreeg ik bijzondere en leuke inzichten en handvatten om mee verder te kunnen.

Irene wist mij te motiveren en tegelijk ook aan te pakken op een aantrekkelijke manier om mij in beweging te krijgen. Ze benoemt ook juist de positieve dingen die al goed gaan. Dat is erg fijn, want dat kan je zomaar vergeten in alle drukte van de dag.
Al met al dus zeker een aanrader om ook te gaan doen"
(december 2022).


Willem M, Den Helder: " Na een eerste wandeling kennisgemaakt te hebben en verwachtingen te hebben uitgesproken, zijn wij twee-wekelijks verder gaan wandelen. De natuur is voor velen van ons een rustgevend terrein, zo ook voor mij. Bij aanvang van de wandelingen bespreken we wat wekelijkse perikelen om vervolgens middels oefeningen de natuur te ervaren; geluiden, gevoel en zicht. Tijdens de wandelsessies bespreken we het doel wat we voor ogen hebben; het vinden van rust in mijn hoofd om vervolgens een betere nachtrust te genieten. Door de juiste vragen te stellen weet Irene mij steeds bij de les te houden wanneer ik afdwaal. Na de vijfde wandelsessie weet ik mij beter te focussen zodat ik een rust ervaar en een betere nachtrust geniet. 

Irene als wandelcoach en praatmaatje heeft mij geholpen op een fijne manier. Achteraf had ik eerder moeten aankloppen bij Irene! Wanneer je ook op zoek bent naar bijvoorbeeld rust of een praatmaatje, dan raad ik je Irene zeker aan" (september 2022).


YM, Bolsward: " Ik kan het wandelend coachen met Irene het beste samenvatten in deze woorden: helder en doortastend, richting en een fijne, natuurlijke manier van communiceren over gevoelige onderwerpen. Ervaar het!" (juni 2022).


Cathelijne, Stavanger: "Met een gevoel van stress, van maandagochtend inademen en pas vrijdagavond uitademen, altijd gejaagd, trok ik de stoute schoenen aan en nam contact op met Wandelcoach Irene. Ik had haar naam al meerdere keren voorbij zien komen en voelde dat als ik het anders wilde gaan doen ik hulp kon gebruiken van iemand. Ik had een kennismakingsgesprek met Irene en de klik was er gelijk. We wandelden op een mooie plek aan het water, ze stelde me vragen, luisterde en was oprecht geïnteresseerd. Het voelde goed. We besloten samen een reeks van gesprekken te doen. Gesprekken al wandelend in de natuur. Het voelde zo fijn. Irene voelt haarfijn aan wanneer ze door moet vragen, stelt kritische vragen waar nodig en zet je aan tot nadenken. Ze betrekt de natuur in haar coaching door middel van simpele oefeningen en opdrachten en dat zorgt ervoor dat de gesprekken, en dus de wandelingen, heel ongedwongen zijn.

Irene heeft me geholpen te herontdekken wat eigenlijk al in me zat. Waar ik me geleefd voelde door de waan van de dag, de drukke dagen als moeder met een fulltime baan, gaven de wandelingen mij nieuwe inzichten en kwam ik tot rust. Irene gaf mij de handvatten om weer te leren luisteren naar mijn lichaam en meer in het hier en nu te zijn.

Wat ik als enorm prettig heb ervaren waren ook de samenvattingen van de gesprekken die Irene na afloop van iedere wandeling naar mij stuurde. Het voelde als een dagboek en ook dat gaf weer nieuwe inzichten en stof tot nadenken.

Wandelen met Irene heb ik ervaren als wandelen met een onbaatzuchtige vriendin. Ik kon volledig mezelf zijn, ongegeneerd en eindeloos over mezelf praten. Irene was mijn duwtje in de rug en mijn stok achter de deur. Ik leef nu veel meer in het hier en nu. Heb mijn leven anders ingedeeld en heb veel meer innerlijke rust.

Wandelen met Irene heeft mij heel goed gedaan en ik kan het iedereen aanraden".


Chip, Stavanger: "Irene is herself and an extremely focused individual who has clear thoughts and cuts out the clutter of life in her own behaviour. When I had the walk with her, we used the environment of the beach to find metaphors for life. She has a precious gift of asking just the right questions that make you think and clarify your thoughts about situations in your life. At the end of the walk I felt stronger, clearer and energised. If you are feeling disconnected from your own intuition or stuck with any life choices, then I suggest that a mindfulness walk will provide you with simple and deep answers that come from a place of deep knowledge. Thank you Irene, much appreciated!"


Sarah, Stavanger: "A mindful treat! I had a fantastic 2 hour walk with Irene in beautiful Norwegian scenery, and left feeling so refreshed and calm and ready for the next challenges in my life.  She has a calm, friendly and sympathetic style that helps tune your mind into the present with kind and gentle encouragement.  Whether you are a mindful expert, or want to try a new way to relax and enjoy the outdoors then Irene is your lady!  Highly recommended".


Zoë, Stavanger: "Today I had a great long walk with the lovely Wandelcoach Irene who is amazing at what she does. We walked, talked and did a few mindful exercises which really made me see the beauty and appreciate the nature around!"


Patrick, Stavanger: "Thanks for a special evening walk Irene. The beauty and tranquility were a feast for the senses!"


Esther, Stavanger: "Wandelcoaching in de natuur…, een klein vraagje, wat gaan we doen en wat houdt het precies in?,

'Kies een begin en een eind boom', oké dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 'Kijk zonder oordelen 5 minuten naar iets', dat is best lastig in het begin. Na een paar minuten een hele bijzondere ervaring die je anders laat kijken naar de dingen, mensen en situaties. Het was een totaal nieuwe ervaring waarvoor ik uit mijn comfortzone moest stappen. Veel mensen vinden dat lastig, maar het is alleen maar leuk als het leidt naar positieve ervaringen. Tijdens de coachwandelingen heb ik inzicht en handvatten toegereikt gekregen, die ik in het dagelijks leven kan toepassen wanneer en waar nodig. En dit alles met behulp van de prachtige Noorse natuur en een goede wandelcoach natuurlijk. Voordat ik het wist voelde ik me rustiger en was ik bewuster van mezelf, met de gedachte 'ik hoef er niet iets van te vinden'! Dank je wel Irene, voor alle support, sturing en handvatten".


Loes, Bolsward: "Voor mijn steeds terugkomende onzekerheid ben ik een wandelcoach traject ingegaan bij Irene. Ik wist al dat ik door te gaan wandelen meer bij mijn gevoel kom en minder in mijn piekergedachten. Het wandelen alleen al werkt therapeutisch. Daarom was een wandelcoach voor mij een makkelijke stap. Irene stelt je gauw op je gemak, stelt de juiste vragen en luistert goed. Ze helpt je om een beter inzicht te krijgen in je probleem, wat ik na de coaching niet meer als een probleem zie maar een kracht, iets wat bij mij hoort. Het goede gevoel en de inzichten tijdens de wandelingen heb ik verankerd in een madeliefje. Elke keer wanneer ik een madeliefje tegenkom krijg ik een goed en zelfverzekerd gevoel. Met welk probleem je ook zit, sta op en wandel met Irene!".


Man, Bolsward: "Iedereen heeft wel eens van die dagen, weken of misschien wel maanden dat alles tegen lijkt te zitten. In het begin van dit jaar zat ik in zo’n periode. Misschien was dit ook wel nodig, want anders had ik nooit gereageerd op de advertentie van wandelcoach Irene.

Wandelcoaching is voor mij een vorm van coaching in en met de natuur. In de natuur omdat je niet in een kamer of gebouw zit, maar lekker wandelt in de natuur. En met de natuur omdat je de omgeving kunt gebruiken om je verhaal te vertellen of even tot rust te komen. 

Tijdens de sessies komen de kwaliteiten van Irene naar boven. Zij stelt mij de juiste vragen waardoor ik verbanden tussen situaties zie die ik zelf nooit had gelegd. De omgeving wordt ook actief gebruikt door Irene. Metaforen zorgen voor het op koers houden van het gesprek. Irene is ook in staat om, op subtiele wijze, het gesprek terug te brengen naar het onderwerp. Al pratend stap je zo een paar kilometers weg. De broodnodige, extra beweging is natuurlijk een extra pluspunt in deze combinatie van wandelen, natuur en coaching. Vlak voor het einde van de wandeling kan een stilte of een samenvatting van de punten voldoende zijn, Irene voelt dit goed aan. Ik vind niet dat ik vast zit of een probleem heb, maar soms heb je wel eens van die dagen. Irene is voor mij daarom een gesprekspartner die de juiste vragen weet te stellen. Hierdoor kan ik met een andere blik naar mijn situatie kijken. En een frisse blik is in de meeste gevallen verhelderend."


Patricia, Bolsward: "We hebben alle stappen die ik gemaakt heb in de afgelopen periode voorbij laten komen. Ik vond het erg prettig om terug te kijken, en dit ook om te zetten in een creatieve uiting met de cirkel in het zand. Je manier van vragen stellen is heel prettig, je weet iemand goed op haar gemak te zetten. Ik ben blij dat onze gesprekken mij hebben geholpen om in actie te komen en echt iets te doen aan mijn problemen.

Ik ben blij dat ik inzicht heb gekregen in wat ik allemaal doe en wat voor mij de meeste waarde heeft. Ik heb de stap durven zetten om dingen af te zeggen en om nee te zeggen tegen nieuwe vragen. Dat geeft mij een erg goed gevoel. Ik voel mij sterker in het nemen van besluiten. Bedankt voor deze mooie wandelingen en de goede gesprekken.